De Pastoureaux "Knapenkoor van Waterloo"

Kerstliederen

Het koor Les Pastoureaux is samengesteld uit meer dan zestig jongens van 7 tot 14 jaar, sopraan en alt.

Voor de stemmen tenor en bas kunnen ze beroep doen op een vaste groep van een twintigtal jongeren en volwassenen.

Binnen de Pastoureaux vormen zo’n twintig kinderen de Cantategroep: deze koorzangers ontwikkelen extra vaardigheden om complexere of iets meer speciale composities aan te kunnen.

Zowel tijdens de meer dan 1000 concerten die zij in België gaven, als tijdens tournees over de hele wereld (in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Japan) deden de Pastoureaux een uitzonderlijke ervaring op en kregen ze een internationale faam. Hun altijd weer enthousiaste publiek vergroot ook het gemak waarmee ze optreden.

Tot hun rijke ervaring behoort dat ze bijvoorbeeld met José Van Dam hebben mogen zingen alsook dat ze door de Koninklijke Familie van België zijn uitgenodigd. Enkele solisten van de Pastoureaux hebben in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel en zelfs in de Opera van Brooklyn (New York) gezongen.

Naast de muzikale oefening krijgt ook de groepssfeer grote aandacht binnen de opzet van de Pastoureaux. Zij repeteren wekelijks twee maal, per afzonderlijke partij of met een gedeelte van de groep. Het volledige koor, kinderen en volwassenen, repeteert één à twee keer per maand samen.

Het repertoire van de Pastoureaux is zeer groot. Men vindt er niet alleen de werken van de grote “klassieke” meesters (Bach, Händel, Haydn, Mozart, Schubert, Mendelssohn, Franck, Saint-Saëns, Fauré…), maar ook die van vroegere componisten (Schütz, Pachelbel, Allegri…) of modernere (Gershwin, Poulenc, Britten…), waarbij we ook minder bekende werken uit de middeleeuwen of de Renaissance niet mogen vergeten. Verschillende cd’s zijn nu al met succes opgenomen. Tot de discografie van de Pastoureaux behoren zo de Kroningsmis en de Vesperae Solemnes van Mozart, het repertoire van kerstliederen en het concertrepertoire. We vermelden ook nog de totaal nieuwe cd Around the World, met een waaier van folkloristische liederen die door de Pastoureaux zijn verzameld op hun talrijke reizen.

De Pastoureaux worden geregeld uitgenodigd op grote muziekfestivals in België. Hoogtepunten hiervan vormden een concerttournee voor het Festival van Vlaanderen, de uitvoering van de opera The Little Sweep van Benjamin Britten,  de opname in het kader van het Festival de Wallonie van het Llibre Vermell de Montserrat (onderscheiden met de Diapason d’Or)  en tenslotte de opname tijdens de Musicales van Beloeil van het Stabat Mater van Pergolesi. In het buitenland kregen de Pastoureaux de nodige aandacht op verschillende festivals van kinderkoren, met name in Poznan (Polen), aan het Comomeer (Italië) en tijdens het World Peace Choral Festival in Wenen (Oostenrijk), waar hun de eer te beurt is gevallen dat ze het legendarische podium van de Musikverein mochten delen met de Wiener Sängerknaben.

Sinds enkele jaren wordt de Pastoureaux geregeld gevraagd mee te werken aan films en televisie-opnames. In 2009 werd met hen een gedenkwaardige scène gedraaid met Kad Merad voor de film Protéger et Servir en namen ze deel aan een studio-opname voor Lara Fabian. In 2010 zijn ze te gast in de studio van RTL-TV1 om Oh Happy Day te zingen met Natasha St-Pier en het Ave Maria van Schubert te vertolken.  Eregast van deze uitzending, Jean-Claude Van Damme, kon hierbij een traan van ontroering niet onderdrukken. In 2012 draaien de Pastoureaux verschillende belangrijke scènes met Robin Renucci voor de televisiefilm Le Silence des Eglises, die wordt uitgezonden op France 2 en de RTBF. Eén van de koristen speelde er zelfs een hoofdrol. Ten slotte hebben we in 2013 de stemmen van onze jonge solisten kunnen horen in het Miserere van Allegri in de film La Marque des Anges met Gérard Depardieu en Joey Starr.

Elke zomer gaat de Pastoureaux op concertreis naar het buitenland. De laatste tien jaar werd er opgetreden in :

2007: Slovenië, Italië en Frankrijk

2008: Brazilië en Argentinië

2009: Frankrijk, Duitsland en Luxemburg

2010: Zwitserland

2011: Verenigde Staten en Canada

2012: Frankrijk

2013: Frankrijk

2014: Hongarije, Tsjechië en Oostenrijk

2015: Frankrijk

2016: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk

 

PHILIPPE FAVETTE – Dirigent

Philippe Favette, zanger, koorleider en pedagoog, stelt al zijn energie ten dienste van de muziek. Sinds zijn jeugd is muziek zijn passie. Op zijn tiende start hij met muzieklessen in de solfègeklas van het Koninklijk Conservatorium in Luik, zijn geboortestad. Als hij veertien is, zingt hij lage stem in een kerkkoor. Vervolgens maakt hij deel uit van het symfoniekoor van het conservatorium en daarna van de koren van de Koninklijke Opera van Wallonië, waar hij zijn eerste contract kan afsluiten als professioneel koorzanger. Ondertussen blijft hij zich bijscholen met andere muziekopleidingen

Na het behalen van zijn doctoraat zang en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, wordt hij lid van het Collegium Vocale Gent waar hij zingt onder de leiding van Philippe Herreweghe.

Hij werkt vervolgens met verschillende ensembles in Frankrijk (Arsys Bourgogne, Akadêmia), in Nederland (Nederlandse Bachvereniging, Amsterdam Baroque Orchestra & Choir) en in België. Voornamelijk met het Coeur de Chambre de Namur werkt hij zeer geregeld samen.

Onder leiding van dirigenten als Leonardo Garcia Alarcon, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken, Louis Langrée, Jean-Claude Malgoire, Marc Minkowski, Peter Phillips, Christophe Rousset, Jordi Savall, Jos Van Immerseel, Guy Van Waas neemt hij als solist of in een ensemble - variërend van vocaal kwartet tot kamerkoor - deel aan talrijke concerten en opnames.

Daarnaast dirigeert hij verschillende koren en bekwaamt hij zich in koor- en orkestdirectie bij Pierre Cao en Denis Menier op de Internationale School voor Koorleiding in Namen alsook tijdens Masterclasses met Frieder Bernius en Volker Hempfling.

In september 2006 wordt hij benoemd tot dirigent van Les Pastoureaux. Met de hulp van een team enthousiaste vrijwilligers probeert hij er een artistiek en pedagogisch project van betekenis uit te bouwen.

 

 

 

Terug naar concerten